Thursday, March 28, 2024

Mühürlenmiş Zaman // Andrey Tarkovski

Ruhsal bunalım bence her zaman sağlıklılık demektir. Ruhsal bunalım kendini bulma, kendine yeni bir inanç edinme çabasıdır. Önüne ruhsal bir takım sorunlar koymuş hiç kimse ruhsal bunalımdan kaçamaz. Ruh, uyum peşindedir, hayatsa baştan sona uyumsuzluktur. Hareket için uyarı bu çelişkiden doğar, acılarımızla umutlarımız bu çelişkiden kaynaklanır. O, ruhsal derinliğimizin ve sahip olduğumuz ruhsal imkanların kanıtıdır.

Bir anlamda insan, hayatın özünün ve kendisinin, olanaklarının, amaçlarının bilincine her seferinde yeniden varır... İnsanoğlu bıkıp usanmadan, kendisi ile dünya arasında bir ilişki kurar; bu dünyayı sahiplenmek, sezgisel olarak algıladığı idealiyle bu dünya arasında bir uyum sağlamak için yanıp tutuşur. Bu isteğin yerine getirilemez olması, insanların hoşnutsuzluğunun ve kendi benliğindeki eksikliğin yarattığı acının bitip tükenmeyen bir kaynağını oluşturur.
Yaşam mutlu olmak ve hep kazanmak için değil, var olmak ve bir ruh geliştirmek için insana tanınmış bir süreden başka bir şey değildir.

Mühürlenmiş Zaman, Andrey Tarkovski

No comments:

Post a Comment

Dig Your Own Hole (Chemical Brothers)

dig your own hole (chemical brothers))) gömelim savaşları, adaletsizliği, kılıç darbelerini, envai türlü silahları gömelim yokedici kibirimi...