Saturday, May 11, 2024

Özgürlük Üzerine Bir Deneme // Herbert Marcuse

Herbert Marcuse, Özgürlük Üzerine Bir Deneme

İyi niyetli birçok insanın kafasını kurcalayan sorunun, "Özgür bir toplumda insanlar ne yapacaklar?" sorusunun bir yanıtı vardır. Bu soruya, bence, meselenin tam kalbine isabet eden yanıt, zenci bir kız tarafından verildi. Şöyle söyledi: "Hayatımızda ilk kez, ne yapacağımız hakkında düşünmek için özgür olacağız."
İnsan özgürlüğünün dünyası egemenliklerini ne kadar verimli ve rasyonel hale getirirlerse getirsinler yerleşik toplumlar tarafından kurulamaz. Bu toplumların sınıf yapıları ve bu yapının sürekliliğini sağlamak için gereken gelişmiş denetim mekanizmaları insan var oluşunun köleliğini yeniden üreten ihtiyaçlar, doyumlar ve değerler üretirler.
Müstehcen olan cinsel organının çevresindeki kılları sergileyen çıplak bir kadının resmi değil saldırı savaşında kazandığı madalyaları sergileyen tam giyimli bir generalin resmidir; müstehcen olan Hippiler'in ritüelleri değil yüksek mevkideki din yetkililerinin savaşın barış için gerekli olduğunu ilan etmeleridir.

No comments:

Post a Comment

Zamanın Kokusu // Byung-Chul Han

"İyi zamana, 'faydasız' şeylerden kurtulmuş bir ruh erişebilir ancak. Ruhu arzulamaktan kurtaran boşluk zamanı derinleştirir. B...