Sunday, February 4, 2024

Nasıl Düşünürüz? // John Dewey

Açlık, sahip olmak için değil, olmak için.

Klişeleşmiş ifadeleri, anlamsız terimleri ve bilindik önermeleri yinelemek, kişiye bir şeyi biliyor olma kibri verir ve zihni yeni fikirlere karşı kapatır.

Çatışma, düşüncenin at sineğidir. Bizi gözlem ve hafızaya sevk eder. Buluşu teşvik eder. Bizi koyun benzeri bir edilgenlikten kurtarır ve bizi fark etmeye ve tasarlamaya sevk eder.
Düşünce tarihine bir göz atılacak olursa insanların doğru kavrayışa ulaşmadan önce neredeyse bütün hatalı inançları benimsedikleri görülmektedir.
Zihni yeni düşüncelere kapatmanın ana nedenlerinden biri mental tembelliktir. En az direnç ve sorunla karşılaştığımız yol, zihnimizin daha önce yürüdüğü yoldur. Eski inançları değiştirmek, yeni bir yol açmak çok zahmetli bir iştir, emek ve çaba ister.
Nasıl ki hiç kimse bir başkasına nasıl nefes alması gerektiğini veya kanını nasıl pompalaması gerektiğini kesinkes söyleyemezse, nasıl düşünmesi gerektiğini de söyleyemez. Yine de insanların düşünme yollarından birçoğu anlatılabilir ve genel özellikleriyle betimlenebilir...
Bir düşünceyi öylesine kanıksarız ki sözcüğün tam anlamıyla onu "evcil" fikrimiz olarak görür ve savunmak adına zihnimizi ve kulaklarımızı başka her şeye kapatırız.
Nasıl Düşünürüz?
John Dewey

No comments:

Post a Comment

Dig Your Own Hole (Chemical Brothers)

dig your own hole (chemical brothers))) gömelim savaşları, adaletsizliği, kılıç darbelerini, envai türlü silahları gömelim yokedici kibirimi...