Thursday, April 4, 2024

İlkeller ve Uygarlar // ke

evet, ilkeller çıplak gözle Jüpiterin altı uydusunu bile görebiliyorlarmış ama uygarlık da Kozmosu ve mikrokozmosu gözler önüne serdi. Ve lütuf mudur, lanet midir bilinmez insan gözlerini ve kulaklarını çok ötelere dikebildi..
Zerzanın eleştirisinin mihenk taşı ise yabancılaşma, dil ve zaman kullanımı yabancılaşmayı belirleyen en önemli iki etmen. Bunu emeğe yabancılaşma izledi. Bununla beraber yani ilkel insanın zihinsel süreçlerinin dil öncesinde, doğrudan oluşmasına karşı uygar insan da "biz" soyutlaması yapabilen insan. Wittgenstein, dilimin sınırları dünyamın sınırlarıdır, der, beri yandan sessizliğin uzamı da sınırsızdır..
Bulutsuzluk Özlemi diyor ya, yok teksesli, yok çoksesli.. yani, yok ilkellik, yok uygarlık.. sarılabilirse iki dost sevgiye, iki sevişen insan sevgiye, sen iki milyar yıldır canlı olan onbeş milyar yaşında yıldız tozu, ben iki milyar yıldır canlı olan onbeş milyar yıl yaşındaki yıldız tozu.. üfle deriz Ona, bir bakıma hoş, bir bakıma felaket, artık matris içinde nereye eserse..

ke 

No comments:

Post a Comment

Dig Your Own Hole (Chemical Brothers)

dig your own hole (chemical brothers))) gömelim savaşları, adaletsizliği, kılıç darbelerini, envai türlü silahları gömelim yokedici kibirimi...