Thursday, April 25, 2024

Julia Kristeva

Zamanımızın korkunç olaylarından, siyasi nedenlerden dine ve imana geri dönmemiz gerektiği sonucunu çıkaranlar bana göre en az karşıtları kadar Tanrı inancından yoksundurlar.


Başkasının bakışından hareketle, başka bir bakışla kendisiyle yakınlık kurmak, kendi içinde kendine yabancı düşmek. Derinleşmek, kendini tanımak, kendini bozup yeniden oluşmak. Kendinde ölmek ve yeniden doğmak.
Ben kendimi yeniden yaratacağım ve varlığımı doğrulayacağım.

Meraktan dahi olsa, hayatını sonuna kadar yaşamaya, acı ve sevince dikkat kesilmeye değmez mi?

'Fırlatılmış' olmak der Heidegger. 'İnsani meselelerin kırılganlığı' içinde tamamen yeni bir şeylere başlamak, diye düzeltir Arendt...

İnsan, dünyaya yabancı olarak dünyada yaşamaya devam ediyor.

Bizler birisi miyiz? Siz birisi misiniz? Birisi olmayı deneyin!

Sadakatsizliğin sistemli olarak cinsellik sorununa indirgenmesini dayanılmaz buluyorum. Bir yüzyıl içinde, şeytan icadı gibi görülen bir cinsellikten her şeyin temeli olarak görülen cinselliğin reklamcılıkta ve teknik açıdan kullanılmasına geçildi. Seksin insan varlığındaki her şeyi, bütün gerçekleri söylediği inancı kabul gördü, gerisi görmezden gelindi: Yani duygunun zaman içindeki sürekliliği, düşüncede başarı.

Julia Kristeva

No comments:

Post a Comment

Dig Your Own Hole (Chemical Brothers)

dig your own hole (chemical brothers))) gömelim savaşları, adaletsizliği, kılıç darbelerini, envai türlü silahları gömelim yokedici kibirimi...