Saturday, December 30, 2023

Başka Türlü Birşey Benim İstediğim // ke

 başka türlü birşey benim istediğim, hem ağaca benzer, hem de buluta

son günlerde, nevrozlarımla uğraşırken, zygmund baumandan duyduğum, çağımıza yakıştırılan bir terim biraz yol gösterici olabildi, ütopyaların yadsındığı bir dönemde retrotopya diye bir kavramdan bahsediyor, daha geniş olarak açıklanmış ancak ayaklarından biri ütopyanın yadsınmasının yadsınması.. şeyden de bahsediyor, kolektif işbölümü ve kolektif anlam üretimiyle bireysel özgürlüğün çelişkili birlikteliği, ve buna hibrid varoluş diyor, ben de mesela ait olmayla, aidiyetsizlik arasında bir gerilim yaşıyorum, mirası reddetmeyi öneren düşünceler makul geliyor ancak miras için de wittgenstein gibi, en azından 'anımsatıcıları toplayan' bir sanat ve felsefe de makul geliyor.. şu hibrid tanımı biraz nefes almama yol açtı..
bir başka olanak da sentez.. deleuze sentez zıtların birliği değildir diyor, iki farklı türden şeyin birleştirilmesidir, yeni arayışların farkında olduğumuz bir dönemde 21. yüzyılın hakikati idealizmle materyalizmin ya da ruhla maddenin, içkinlikle aşkınlığın, analizle tanıklığın senteziyle bir ufuk kazanabilir..
yola gelince, lao-tzu, yol çelişkileriyle ilerler diyordu, biraz bunaltıcı bir durum, insanların hala birbirlerinin üzerine bomba yağdırabildiği, çeşitli tahakküm biçimlerini sonlandıramamış, evcilleşememiş bir tür olmamız, dünyayı talan ve istila eden bir tür olmamız bunaltabiliyor bizi.. dost olalım be canlar.. dünya ve yaşam diyoruz; yaşam ne kadar soyulsa da gizemli.. bilim kadar hikmete de ihtiyacımız oluyor..
anımsamak ve unutmak, öğrenmek ve bilmeyi tamamlar..
ke

No comments:

Post a Comment

Şizofren // John Katzenbach

Çünkü her bir küçük eşya, kendi içinde bir yolculuktu aslında. Şizofren, John Katzenbach